[ PRIVE ] ONDERWIJS

 

Kennis, vaardigheid en vrijheid staan centraal in mijn lessen. Ik vind het belangrijk dat je vooral begrijpt waar we mee bezig zijn, dat je verbanden legt en dat je er plezier in hebt!

IMG_0185
thumb_IMG_7713_1024

Hoe geef ik les?
Toen ik 18 jaar oud was en de middelbare school had afgesloten, wilde ik meer van de wereld te zien. Ik verliet Nederland om te werken op een IJslandse paardenboerderij in Schotland. Ik zorgde voor meer dan 70 paarden, die niet alleen qua kleur verschillend waren, maar ook qua karakter.

Er was een mooi zwart paard, met manen tot aan zijn schouder, sterke gangen, slank ... Als ik op hem reed, voelde ik me als een koningin. Ik houd van wilde paarden, en deze leek er op. Maar dat was het helemaal niet.

Als ik het paard vroeg om naar rechts te gaan, ging het naar rechts. Als ik het vroeg om te stoppen, stopte het. Als ik het vroeg om sneller te gaan, ging het sneller. Beetje saai was het wel. Toen ik de trainer ernaar vroeg, legde hij uit dat dit paard in Duitsland was opgeleid. Daar breken ze eerst het karakter van het paard af en bouwen het vervolgens weer op, precies zoals ze willen dat het paard zich gedraagt.

 

Op IJsland daarentegen, worden paarden getraind vanuit hun karakter. Goede kanten worden ontwikkeld, ‘slechte’ kanten worden verbeterd. Je kunt dit merken tijdens het rijden op een van deze paarden: ze hebben altijd volle batterijen!

En dat is hoe ik les geef. Strikt zijn als regel werkt niet, vriendelijk zijn als regel werkt ook niet. Het hangt helemaal af van de behoeften en het karakter van de individuele student. Voor mij bestaat lesgeven uit 40% vakkennis delen en 60% uit mensenkennis.

thumb_IMG_7723_1024
thumb_IMG_7717_1024
thumb_IMG_7716_1024

Ervaring

Ik heb meer dan 10 jaar leservaring op verschillende kunstacademies in Nederland en heb zo'n 700 studenten lesgegeven.

In 2010 heb ik mijn didactische graad voor het HBO behaald.

Ik ben geregistreerd docent bij de CRKBO.